Thursday, March 12, 2015

Ποινικός Κώδικας - Άρθρο 366

Γενικές διατάξεις

1. Αν το γεγονός  του άρθρου 362 είναι αληθινό, η πράξη μένει ατιμώρητη. Η απόδειξη όμως της  αλήθειας  του  γεγονότος  απαγορεύεται όταν αυτό αφορά αποκλειστικά σχέσεις του οικογενειακού ή του ιδιωτικού βίου  που  δεν θίγουν το δημόσιο συμφέρον και ο ισχυρισμός ή η διάδοση έγιναν κακόβουλα.

2. Αν στις περιπτώσεις των  άρθρων 362,363,364 και  365 το γεγονός που ισχυρίστηκε ή διέδωσε ο υπαίτιος είναι πράξη αξιόποινη για την  οποία  ασκήθηκε  δικαστική  δίωξη  αναστέλλεται  η  δίκη  για  τη δυσφήμηση έως το τέλος της ποινικής δίωξης θεωρείται αποδεδειγμένο ότι το γεγονός που αφορά η δυσφήμηση είναι  αληθινό  αν  η  απόφαση  είναι καταδικαστική  και  ψευδές  αν η απόφαση είναι αθωωτική και στηρίζεται στο ότι δεν αποδείχτηκε ότι το πρόσωπο που έχει δυσφημισθεί τέλεσε την αξιόποινη πράξη.

3. Η απόδειξη της αλήθειας του γεγονότος που αφορά η δυσφήμηση δεν αποκλείει την  τιμωρία για  εξύβριση,  αν  από  τον  τρόπο  που εκδηλώθηκε  ή από τις περιστάσεις υπό τις οποίες τελέστηκε η δυσφήμηση προκύπτει σκοπός εξύβρισης.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.