Thursday, March 12, 2015

Ποινικός Κώδικας - Άρθρο 371

Παραβίαση επαγγελματικής εχεμύθειας

1. Κληρικοί, δικηγόροι και κάθε  είδους  νομικοί  παραστάτες, συμβολαιογράφοι,  γιατροί,  μαίες,  νοσοκόμοι,  φαρμακοποιοί και άλλοι στους οποίους κάποιοι εμπιστεύονται συνήθως λόγω του επαγγέλματός τους ή της ιδιότητάς τους  ιδιωτικά  απόρρητα,  καθώς  και  οι  βοηθοί  των προσώπων  αυτών,  τιμωρούνται  με  χρηματική ποινή ή με φυλάκιση μέχρι ενός έτους αν φανερώσουν ιδιωτικά απόρρητα που τους τα εμπιστεύτηκαν ή που τα έμαθαν λόγω του επαγγέλματός τους ή της ιδιότητάς τους.

2. Όμοια τιμωρείται όποιος,  μετά  το  θάνατο  ενός  από  τα πρόσωπα της παρ. 1, και  απ` αυτή την αιτία γίνεται κάτοχος εγγράφων ή σημειώσεων  του  νεκρού  σχετικών με την άσκηση του επαγγέλματός του ή της ιδιότητάς του και από αυτά φανερώνει ιδιωτικά απόρρητα,

3. Η ποινική δίωξη γίνεται μόνο με έγκληση.

4. Η πράξη δεν είναι άδικη και μένει ατιμώρητη αν ο  υπαίτιος απέβλεπε  στην  εκπλήρωση καθήκοντός του ή στη διαφύλαξη έννομου ή για άλλο λόγο δικαιολογημένου ουσιώδους συμφέροντος δημόσιου ή του ίδιου ή κάποιου άλλου, το οποίο δεν μπορούσε να διαφυλαχθεί διαφορετικά.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.