Monday, January 28, 2013

Ποινικός Κώδικας - Άρθρο 153


Προσβολή κατά ξένου κράτους και του αρχηγού του

         1.     α)   Όποιος γίνεται υπαίτιος μιας από τις πράξεις των άρθρων 134 και 135 κατά ξένου κράτους που βρίσκεται σε ειρήνη με  την  Ελλάδα και  είναι  αναγνωρισμένο  απ  αυτήν,  καθώς  και
β) όποιος με πρόθεση βιαιοπραγεί ή αποπειράται βιαιοπραγία κατά του αρχηγού  ξένου  κράτους που  βρίσκεται σε  ειρήνη  με  την  Ελλάδα και είναι αναγνωρισμένο απ`
 αυτήν, καθώς και όποιος προσβάλλει δημόσια με οποιονδήποτε  τρόπο  την τιμή  του  τιμωρείται με φυλάκιση η τιμωρία επιβάλλεται αν η πράξη δεν τιμωρείται από άλλη διάταξη νόμου με βαρύτερη ποινή, αν η αμοιβαιότητα είναι εξασφαλισμένη, τόσο κατά το χρόνο εκτέλεσης της πράξης, όσο  και όταν  επιβάλλεται  η  τιμωρία. Η δίωξη ασκείται μόνο ύστερα από αίτηση της ξένης κυβέρνησης.

         2.   Όποιος στην Ελλάδα γίνεται υπαίτιος μιας από τις  πράξεις της  παρ.   1,  υπό  στοιχ.  β` εναντίον αρχηγού τέτοιου ξένου κράτους κατά το χρόνο της παραμονής του στη χώρα,  τιμωρείται  ανεξάρτητα  από αμοιβαιότητα καταδιώκεται αυτεπαγγέλτως αν έγινε υπαίτιος βιαιοπραγίας ή αποπειράθηκε να τελέσει τέτοια βιαιοπραγία όπως αναφέρεται πιο πάνω.

         3.   Οι  προσβολές  της τιμής που αναφέρονται σ` αυτό το άρθρο παραγράφονται μετά έξι μήνες απόδειξη της αλήθειας δεν επιτρέπεται.

         4.  Στην περίπτωση της παραγράφου  1,  στοιχ.  α,  του  άρθρου αυτού εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 137.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.