Monday, March 9, 2015

Ποινικός Κώδικας - Άρθρο 324

Αρπαγή ανηλίκων

1. Όποιος αφαιρεί ανήλικο από τους γονείς, τους  επιτρόπους  ή από  οποιονδήποτε δικαιούται να μεριμνήσει για το πρόσωπό του ή όποιος υποστηρίζει την εκούσια διαφυγή  του  ανηλίκου  από  την  εξουσία  των παραπάνω προσώπων τιμωρείται με φυλάκιση. Αν ο ανήλικος από τη στέρηση της επιμέλειας διέτρεξε σοβαρό κίνδυνο ζωής ή βαριάς βλάβης της υγείας του, ο δράστης τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους.

2. Αν  ο  ανήλικος δεν έχει συμπληρώσει τα δεκατέσσερα χρόνια του, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών, εκτός αν η πράξη  τελέστηκε από  ανιόντα,  οπότε  εφαρμόζεται  η  προηγούμενη  παράγραφος. Σε κάθε περίπτωση που ο υπαίτιος τέλεσε την πράξη  από  κερδοσκοπία  ή  με  το σκοπό  να μεταχειριστεί τον ανήλικο σε ανήθικες ασχολίες ή να επιτύχει τη  μεταβολή  της  οικογενειακής  τάξης  του  ανηλίκου  τιμωρείται  με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών.

3. Αν ο υπαίτιος των πράξεων των προηγούμενων παραγράφων είχε σκοπό  να  εισπράξει  λύτρα  ή  να  εξαναγκάσει  σε πράξη ή παράλειψη, επιβάλλεται κάθειρξη. Στην περίπτωση που ο δράστης με  τη  θέλησή  του και  προτού εκπληρωθεί οποιοσδήποτε όρος ή αξίωσή του απελευθέρωσε και απέδωσε, υγιή και σώο τον ανήλικο επιβάλλεται φυλάκιση.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.