Wednesday, January 16, 2013

Ποινικός Κώδικας - Άρθρο 79


 Δικαστική επιμέτρηση της ποινής

         1.  Κατά  την  επιμέτρηση  της ποινής στα όρια που διαγράφει ο νόμος το δικαστήριο λαμβάνει υπόψη: α) τη βαρύτητα του εγκλήματος  που έχει τελεστεί και β) την προσωπικότητα του εγκληματία.

         2.    Για   την  εκτίμηση  της  βαρύτητας  του  εγκλήματος  το δικαστήριο αποβλέπει: α) στη βλάβη που  προξένησε  το  έγκλημα  ή  τον κίνδυνο  που  προκάλεσε  β) στη φύση, στο είδος και το αντικείμενο του εγκλήματος, καθώς επίσης σε όλες τις περιστάσεις χρόνου, τόπου,  μέσων και  τρόπου  που συνόδευαν την προπαρασκευή ή την εκτέλεσή του γ) στην ένταση του δόλου ή στο βαθμό της αμέλειας του υπαιτίου.

         3.  Κατά την εκτίμηση της  προσωπικότητας  του  εγκληματία  το δικαστήριο  σταθμίζει  ιδίως  το  βαθμό  της εγκληματικής διάθεσης που εκδήλωσε ο υπαίτιος κατά την πράξη.  Για να τον διαγνώσει με  ακρίβεια εξετάζει: α) τα αίτια που τον ώθησαν στην εκτέλεση του εγκλήματος, την αφορμή  που  του  δόθηκε και το σκοπό που επιδίωξε β) το χαρακτήρα του και το  βαθμό  της  ανάπτυξής  του  γ)  τις  ατομικές  και  κοινωνικές περιστάσεις  και  την  προηγούμενη  ζωή  του δ) τη διαγωγή του κατά τη διάρκεια της πράξης και μετά την πράξη ιδίως τη μετάνοια που  επέδειξε και την προθυμία του να επανορθώσει τις συνέπειες της πράξης του. "Η τέλεση της πράξης από μίσος εθνικό, φυλετικό, θρησκευτικό ή μίσος λόγω διαφορετικού γενετήσιου προσανατολισμού κατά του παθόντος συνιστά επιβαρυντική περίσταση."

         4.   Στην  απόφαση  αναφέρονται ρητά οι λόγοι που δικαιολογούν την κρίση του δικαστηρίου για την ποινή που επέβαλε.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.