Thursday, April 2, 2015

Грчки Кривични законик - Српски Превод: Чланци 1 до 13

Грчки Кривични законик

Први књига - Општи део

Цопиригхт c00.org © 2015 превод - Превод ворк ин прогресс
[Упозорење: Прелиминарни Превод]

Прво поглавље - Кривични закон

И. Рокови важења кривичних закона

Члан 1 - Кажњавање само на основу закона

Казна није изречена осим оних дјела за која је законом изричито је прописаним један пре њиховог извршења


Члан 2 - ретроактивне примјене блажег закона највише

1. Ако у току времена од извршења дела до коначног одлучивања два или више закона су на снази, оне која садржи најповољније одредбе за оптуженог се примењује.

2. Ако каснији закон дефинише као акт није кажњиво казна ће бити поништена и казнене последице осуде постаје неважећи.


Члан 3 - Закони који имају привремени валидност

Закони који имају привремени валидност се примењују и после престанка да важи за дела почињена док су били на снази. Поред ове одредбе става 1. претходног чланка примјењује.


Члан 4 - Изрицање мјера безбједности

1. Мере безбедности предвиђене у члановима 69, 71, 72, 73, 74 и 76 су наметнути у складу са законом који је на снази током суђења акције.

2. У случају из става 2. члана 2., суд који је издао пресуду одлучује на предлог тужиоца да ли да се одржи или не и изречене мере безбедности.


ИИ. Територијална надлежност казнених закона

Члан 5 - Злочини почињени у грчкој националној територији

1. Грчки кривичних закона примењују се на све дела почињена широм земље, чак и странци.

2. грчки бродови или авиони се сматрају Грчки територија где год да су, осим у складу са међународним правом подлежу страног права.


Члан 6 - Цримес оф држављана у иностранству

1. Грчки казнене закони важе за дело које им карактерише као кривично дело или прекршај који је почињен у иностранству од стране националне, ако је дело кажњиво по законима земље у којој је учињено или ако почињене у политички унцонститутед земљи.

Је покренут 2. кривично гоњење против странца који је у време извршења кривичног дела био држављанин. Он је такође покренут против оних који су стекли грчко држављанство после извршења дела.

3. Када се ради прекршаја, примена одредби става 1. и 2. захтева жалбу жртве или захтев владе земље у којој је кривично дело.

4. Прекршај у иностранству су кажњива само на случајевима посебно прописаним законом.


Члан 7 - Злочини које су починили странци у иностранству

1. Грчки казнене закони примењују на странце за дела почињена у иностранству које карактеришу као кривично дело или прекршај, ако је дело усмерено против грчких грађана и кажњиво по законима земље у којој је почињено или ако је извршено у политички унцонститутед земљи .

2. Одредбе става 3 и 4 из претходног става примењују у овом случају.


Члан 8 - Злочини у иностранству који су увек кажњива грчком закону

Грчки казнене закони примењују на држављане и странце без обзира на законима месту комисије, за ових дјела извршених у иностранству:
) велеиздаја, издаја земље усмјерене против грчке државе и терористичке акте) (члан 187А.
б) злочини који се тичу војног рока и војну обавезу услуга (посебан део, поглавље 8)
ц) кривична дела почињена као службеници државе Грчке
д) поступа против грчких званичника током обављања своје службе или у вези са њиховом услугом
д) кривоклетство у након поступка од стране грчких власти
ф) Пиратерија
г) злочини везани за валуту (посебан део, поглавље 9)
х) трговина робљем, трговина људима, трговина или сексуално злостављање малолетног за накнаду, вођење путовања починити блуд или других аката непристојне према малолетном или дечје порнографије
И) нелегална трговина у промет опојних дрога
ј) нелегална циркулација и промет опсцених публикација
к) било који други злочин за који посебне одредбе или међународне конвенције потписала и ратификовала грчке државе предвиђају примену казнених закона грчки.


Члан 9 - Одштета за злочине почињене у иностранству

1. Тужилаштво за дјело учињено у иностранству је искључена:
) ако учинилац је суђено за то дјело у иностранству и био ослобођен или осуђен, ако, је служио целу реченицу
б) ако, према страном праву, акт је блокирано од застарела или казне изречене су угасила ограничења или је ослободити
ц) ако, према страном праву жалба је потребан за кривично гоњење акта и таква жалба је или није достављен или повучена.

2. Ове одредбе се не односе на дела из члана 8..


Члан 10 - Израчунавање реченица које су служили у иностранству

Казна која је у целини или делимично служио у иностранству у случају накнадног домаће пресуде за исто дело, одузима се од казне изречене од стране грчких судова.


Члан 11 - Признавање страних кривичних пресуда

1. Ако је грчки осуђен у иностранству за дјело које, у складу са одредбама домаћег права, подразумева помоћне казне, надлежни суд за прекршаје може наметнути ове пенале.

2. Надлежни суд за прекршаје такође може наметнути хе безбедносне мере предвиђене у грчким законима о било коме да је осуђен или ослобођен у иностранству.



ИИИ. Однос Кривичног законика са посебним законима и објашњење његових услова


Члан 12 - Специал Кривичне Закони

Одредбе општег дела Кривичног законика примењују се кажњива дјела која се издвајају за посебним законима, ако ови закони не другачије прецизира са изричиту одредбу.


Члан 13 - Концепт смислу Кодекса

У Кодексу, следећи термини користе са следећим значењима:

) запослени је лице које је легално поверено, макар и привремено, са вршењем јавне службе, или општинској служби или општинској служби заједнице или услуге у другим јавног права органа и институција

б) Кинс су сродника у правој линији и брак у правој линији, усвојитељи и усвојене деце, супружници, вереница, браћа и мужеви и вереника браће и сестара и старатеља или старатељи починиоца и оних под старатељством или притвору учиниоца

ц) документ је сваки писани документ који је намењен или погодан доказати неку чињеницу која има правни значај као и свако знак чији је циљ да докаже ту чињеницу.Документ је такође било којим средством користи компјутер или периферне меморије рачунара, електронски, магнетски или на други начин, за снимање, чување, производњу или репродукцију података, који не може бити отворен директно, као и било који магнетним, електронским или другим материјалом користи за снимање било коју информацију, слику, симбол или звук, самостално или у комбинацији, док ови медији и материјали су намењени или су погодни да се докаже чињенице које имају правни значај.

г) физичко насиље представља такође дело изазивања несвијест или неспособности за отпор на лице са хипнотици или наркотика или других сличних средстава

д) војска је војска земље, мора и ваздуха.

ф) злочин почињен као професије, када је поновио извршењу дела или инфраструктура развијена од стране починиоца са намером да поновљеног извршења дела показује да је сврха починиоца је стицање новца. Кривично дело извршено по навици, кад је поновио извршењу дела показује сталну тенденцију починиоца да почини овај конкретни злочин у оквиру личност учиниоца.

г) извршилац карактерише нарочито опасна када озбиљности акта, начин и околности извршења Чин је, побуде које су довеле починиоца и личност починиоца, указују асоцијално понашање и сталну тенденцију да почине нове злочине у будућности .

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.